Ilmalämpöpumppu asennetaan normaalisti niin, että sisä- ja ulkoyksiköt ovat samalla seinällä, mikäli mahdollista, eikä putkimatka ole liian pitkä.

  • Lähtökohtana mietitään, mistä sisäyksikkö pääsee parhaiten levittämään lämpöä (sekä viileää ilmaa kesällä) koko taloon tai tilaan.
  • Ulkoyksikön sijoitus suunnitellaan sen mukaan – miten sille saa siististi vedettyä putket sisäyksiköltä, ilman pitkiä putkivetoja ja rumia asennuskouruja?
  • Mahdollisuuksien mukaan ulkoyksikkö olisi pois kulkuväyliltä, piilossa mikäli mahdollista, ääni ei häiritse, sulatusvedet voi johdattaa turvallisesti maahan tai esimerkiksi sadevesikaivoon
  • Ilmansuunta ei ole yhtä tärkeä kuin sisäyksikön sijoitus, mutta kevätauringon lämpö ulkoyksiköllä ei ole pahitteeksi!

Sisäyksikköön (viilennyksellä tai kosteudenpoistolla) muodostuva kondenssivesi johdetaan putkella turvallisesti pois, yleensä ulos samasta läpiviennistä kuin kylmäaineputket ja sähköjohdot.  Sen voi myös johdattaa esimerkiksi lattiakaivoon tai lavuaarin alle.  Seinän läpivienti tehdään aina hieman ulospäin laskevana, jotta kondenssivesi valuu oikeaan suuntaan.  Ulos laskeva läpivientiputki myös varmistaa, että jos putki joskus vuotaa seinän sisällä vesi ei pääse valumaan rakenteisiin, vaan tulee läpivientiputkesta rakennuksen ulkopuolelle.

Ulkoyksikkö voidaan asentaa seinätelineelle, sokkelitelineelle (kivajalkateline) tai maatelineelle.  Maatelineen alla täytyy olla sopiva alusta.

Putket, johdot sekä seinän läpivienti peitetään kourulla.

 

Käytämme vain laadukkaita asennustarvikkeita.  Suoritamme koeponnistuksen ja putkien huuhtelun typellä ennen alipaineistusta – tämä varmistaa liitosten pitävyyden sekä huuhtelee mahdollisen kosteuden ja epäpuhtaudet putkista, varmistaen paremman putkiston tyhjiöinnin.  Tämä on erittäin tärkeä huomioida asennuksessa, sillä huonosti tyhjiöidyt putket saattavat merkittävästi lyhentää laitteiston käyttöikää.