Minulleko ilmalämpöpumppu?

Ilmalämpöpumppu on sekä säästöä että mukavuutta lisäävä laite.  Kuten nimestä voi päätellä, sillä lämmitetään, mutta sillä voi myös viilentää kesällä.  Se poistaa myös kosteutta ilmasta, puhdistaa ja kierrättää sisäilmaa.

Lämmitys

Lämmityksessä ilmalämpöpumppu ei ole koskaan päälämmönlähde.  Sen hyöty ja säästö heikkenee kovilla pakkasilla, mallista riippumatta – joten se aina mitoitetaan, asennetaan ja mielletään nimenomaan lisälämmönlähteenä.  Kuitenkin hyvä pumppu on kovillakin pakkasilla vähintään yhtä hyvä hyötysuhteeltaan kuin sähköpatteri; käytännössä tämä tarkoittaa, että ilmalämpö voi hoitaa tilojen lämmityksen lähes kokonaan, mutta varalla on oltava jokin muu lämmitysmuoto siltä varalta että sen teho ei riitä, tai että siihen tulee jokin häiriö.

Ilmasta ilmaan lämpöä siirtävä lämpöpumppu (eli ilmalämpöpumppu) on helppo ja nopea asentaa olemassa olevien lämmitysmuotojen rinnalle. Hankinta tuottaa heti selvää säästöä, mukavuutta ja on myös ekoteko, sillä pumppu vähentää rakennuksen hiilijalanjälkeä. Sen edut ovat mm:

  • Vähäiset käyttökustannukset sähköön ja öljyyn verrattuna
  • Helppous ja vaivattomuus
  • Ei paikallisia päästöjä
  • Säästöjen lisäksi myös mm. viilennysmahdollisuus

COP-arvot

Lämpöpumppu tuottaa 1 kW:lla sähköä parhaimmillaan jopa yli 6 kW lämpötehoa. Markkinoinnissa usein käytetty COP-arvo kertoo tämän suhteen mitattuna ulkoilman ollessa +7 asteista. Esimerkiksi COP 6 tarkoittaa, että 1 kW sähköä tuottaa silloin 6 kW lämpötehoa.  Käytännössä tämä arvo on suuntaa antava, sillä arvot putoavat aina ulkoilman kylmetessä. Kuitenkin pakkasillakin ilmalämpöpumppu tuottaa lämpöä paremmin kuin suora sähkö; laadukkaiden laitteiden COP arvo on kovillakin pakkasilla yleensä ainakin 2, eli silloinkin 1 kW käytettyä sähköä antaa tuplasti lämpöä.

Vertauksena sähköpatteri antaa 1 kW:lla sähköä 1 kW lämpöä, eli suoran sähkön COP on 1. Toisin sanoen, pakkasillakin ilmalämpöpumppu vaatii alle puolet vähemmän energiaa kuin suora sähkö.

Säästäisikö ilmalämpöpumppu minulle rahaa?

Suoralla sähköllä lämpiävään taloon on helppo verrata, sillä ilmalämpöpumpun käyttämä sähkö on helposti verrattavissa.  Öljyllä lämpiävän talon kustannukset vaihtelevat öljyn hinnan mukaan. Öljyllä lämmittävä tietää, että sekään ei ole halpaa! Muiden energiamuotojen (esim. pelletin) hinnat vaihtelevat yleensä energian hintojen vaihtelun mukaan. Puulämmitykselle on vaikea laskea hintaa, sillä ostettu polttopuu on kallista verrattuna omasta metsästä haettuun, johon taas tulisi lisätä työlle arvoa…

Lähtökohtana voi olettaa, että lämpöpumppu säästäisi sinulle rahaa.  Jos kiinteistösi lämmitetään sähköllä, öljyllä, pelletillä tai muulla vastaavalla, säästäisit todennäköisesti paljonkin rahaa – ehkä jopa puolitat nykyiset lämmityskustannukset! Täytyy kuitenkin muistaa, että ilmasta ilmaan lämpöä siirtävä pumppu (normaali ilmalämpöpumppu) ei lämmitä käyttövettä, joten sen kohdalta vanha järjestelmä joutuu edelleen hoitamaan asian.

Jos omistat metsää, lämmität hakkeella ja omistat siihen tarvittavat laitteet, et ehkä koe tarvitsevasi ilmalämpöpumppua – ainakaan rahan säästämisen takia. Mukavuus, helppous, ilman puhdistus, viilennys ovat asioita erikseen!

Viilennys ja muut toiminnat

Lämmityksen lisäksi ilmalämpöpumppu viilentää, puhdistaa ilmaa, kierrättää ilmaa ja poistaa kosteutta. Joissakin malleissa on myös lisätoimintoja, kuten allergiaa vähentävää tekniikkaa.

Viilennys on viime vuosina noussut yhä arvostetummaksi ominaisuudeksi. Vielä jonkin aikaa sitten autoissakin pidettiin ilmastointia turhana hienoutena, nyt moni on tottunut sen tuomaan mukavuuteen kesän helteillä. Samalla tavalla kiinteistöihin pumppuja ostetaan yhä useammin nimenomaan viilennykseen, vaikka toki lämmitysapukin on yleensä tervetullut!

Asuintaloissa, joissa on useampi kerros, on usein kesällä kuuma yläkerrassa. Yöunet kärsivät helteillä, joka taas helposti pilaa myös seuraavan päivän. Muutaman tällaisen kesäyön jälkeen investointi ilmalämpöpumppuun saattaa yht’äkkiä tuntua itsestäänselvyydeltä! Myös työtiloissa ja toimipisteissä on syytä miettiä viilennystä ja kosteudenpoistoa; työntekijöiden mukavuuden lisäksi on ehkä tärkeämpää, että asiakkaat kokevat käyntinsä viihtyisäksi.